miercuri, 2 septembrie 2015

Învață să faci complimente

          Cred că mulți dintre noi nu fac complimente celor din jur în ideea că, procedând astfel, recunosc faptul că persoanele pe care le complimentează le sunt superioare, lucru pe care ei nu îl pot accepta! Și atunci preferă, mai degrabă, să le adreseze o critică pentru a le coborî în ochii lor și eventual ai celor din jur. Ceea ce nu pot ei să înțeleagă este faptul că, într-o asemenea situație, tot ceea ce reușesc să facă este să scadă ei în ochii celui pe care l-au criticat și chiar a asistenței (asta dacă cei de langă ei nu sunt de aceeași teapă cu cel care critică, evident!). 
          Dar cred că cel mai dureros lucru este (atunci când ții, totuși, la persoana pe care tocmai ai criticat-o sau, mai rău, căreia i-ai aruncat niște vorbe grele) să constați că acea persoană a fost foarte impresionată de cuvintele tale și suferă mai mult decât te-ai așteptat pentru ele. De ce spun asta? Pentru că vorbele aruncate nu mai pot fi luate înapoi. Odată ce le-ai dat drumul, nu mai poți da timpul înapoi, ca să le retragi, oricât ai dori acest lucru. De aceea se spune că e mai bine să gândești de două ori și să vorbești o dată. Sau, cum spunea Ernest Hemingway: “Înainte de a vorbi, ascultă. Înainte de a reacţiona, gândeşte. Înainte de a critica, aşteaptă.” 

          Întotdeauna o femeie va fi sensibilă la complimente, pentru că „Sunt doar 3 lucruri de care femeile au nevoie în viaţă: mâncare, apă şi complimente” (Chris Rock). Chiar atunci când, supărată fiind, îți trântește un: „Las-o baltă, nu mă mai peria!”, să nu te îndoiești că acel compliment nu i-a rămas în memorie și, mai ales, la inimioară! Iar de acolo îl va scoate la lumină când nici nu te aștepți; chiar dacă tu nu vei ști acest lucru, să nu te îndoiești că îl va uita sau nu-l va lua în considerare. Și, încă, poți fi sigur că n-ar fi rău să-l repeți, ori de câte ori ai ocazia, sau să găsești un altul, cel puțin la fel de eficient. Important e, însă, să știi cum și când să faci un compliment. 
          „Există un loc în care poţi atinge o femeie şi să o faci să înnebunească de plăcere. Inima ei.”, spunea Melanie Griffith. Ei bine, cel mai simplu mod de a ajunge la inima unei femei este să îi faci un compliment. Unul reușit, evident! 
          Asta nu înseamnă că bărbaților nu le plac complimentele! Nuuuu, nu se poate spune asta! Și bărbatul care nu recunoaște asta doar... blufează. Și ei pot lăsa impresia că nu reacționează la complimente (și cei mai mulți chiar o fac, gândindu-se, probabil, că așa par mai... „bărbați”), dar asta nu înseamnă că nu le face plăcere să le primească. 
          Un compliment este cadoul cel mai frumos pe care îl poți face unei persoane. Nu te costă nimic și totuși este… neprețuit. Pentru că nimănui nu-i strică să mai audă și lucruri amabile din când în când; critici auzim prea des ca să nu apreciem complimentele. Și, pe cât de puțin timp durează să-l faci, pe atât de mult timp poți conta că va avea efect asupra persoanei complimentate. Făcut la momentul potrivit și așa cum trebuie, poți conta pe faptul că este un cadou pe care toată lumea îl va primi cu plăcere. Aceasta pentru că, așa cum bine remarca William Somerset Maugham: „Oamenii vă cer o critică, deşi ei nu aşteaptă decât complimente”. 
          Important este să facem complimente celor din jur la timp, pentru a nu ne trezi, la un moment dat, că nu mai avem cui să le facem, pentru că acele persoane au ieșit din viața noastră... Indiferent în ce mod s-a realizat acest lucru: au plecat de lângă noi pentru că s-au săturat să audă numai critici și nici un cuvânt de laudă ori de mulțumire, ori au plecat definitiv de pe acest pământ și nu le vom mai putea spune niciodată cât de rău ne pare pentru acele vorbe aruncate la supărare ori pentru faptul că nu le-am recunoscut niciodată meritele, nu le-am adus mulțumiri și nu le-am făcut vreun compliment. 
          Sigur, la fel de important este să știi să primești un compliment atunci când ți se face, pentru că altfel lași celui care ți l-a făcut senzația că îl refuzi. Și așa cum nu refuzi un cadou, nu trebuie să refuzi nici un compliment. Respingând un compliment, nu faci decât să lași impresia că te desconsideri. Ori că nu respecți persoana care ți-a făcut acel compliment. Acceptând un compliment, îl răsplătești pe cel care ți l-a făcut, întocmai cum procedezi cu un cadou. 
          Haideți să încercăm să fim mai activi în împărțirea și acceptarea complimentelor; nu ne costă nimic și putem face persoanelor dragi ziua mai frumoasă! 

          Iată și câteva citate și proverbe sugestive... 

Investim elogiile cum investim şi banii, pentru a ne fi restituite cu dobândă. (Jules Renard
Potenţialul latent din zonele de nesiguranţă ale partenerului aşteaptă vorbele dvs. de încurajare. (Gary Chapman

Un compliment nu este un angajament. (proverb) 
Complimentele nu costă nimic, dar mulţi plătesc scump pentru ele. (proverb) 

... și câteva glume referitoare la complimente: 

* Dacă cineva îţi spune că “eşti unul la un milion”, înseamnă că mai sunt vreo 7.000 exact ca tine. Nu te
iluziona, deci, că-ţi face vreun compliment… 


* Un fizician îi spune soţiei sale: 
- Draga mea, eşti din ce în ce mai atrăgătoare! 
- Aiurezi! Tu nu vezi cât m-am îngrăşat?! 
- Păi, tocmai! Cu cât creşte masa, creşte şi forţa de atracţie... 

 






* O femeie de 47 de ani, goală în ușa de baie, își întreabă soțul: 
- Tu crezi că-mi arăt vârsta? 
Soțul răspunse: 
- Dacă mă uit la părul tau, îți dau 29; la bust 32; pentru talie 36; la picioare 30... 
Ea: 
- Mulțumesc iubitule, chiar crezi asta? Dar știu că te pricepi să faci complimente! 
El: 
- Așteaptă, că n-am terminat de adunat! 





Nu primi un compliment așa cum îl primesc primele fete, ci așa cum o face ultima dintre ele… 

Inside Amy Schumer - Compliments - Uncensored

  

 … și așa cum îl primesc băieții: 

If We Complimented Men Like We Compliment Women 
 

4 comentarii:

  1. Tare mult mi-a placut articolul si sensibilitatea cu care ai scris aceste cuvinte. Cred ca toti oamenii au nevoie de complimente pentru a se remonta, pentru a capata incredere in ei si nu in ultimul rand pentru a se simti remarcati, iubiti.
    Astept cu nerabdare urmatorul tau articol.
    Cu drag, Anita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru complimente, Anita! Observ ca ai vrut sa fii in ton cu articolul… :)))

      Ștergere