Ce sarbatorim astazi

  

8 martie - Ziua Internaţională a Femeii

          O.N.U. a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie 1975 - Anul internațional al femeii, iar 1976-1985 a fost proclamat Deceniul O.N.U. pentru femei, punându-se problema eliminării discriminării femeii, a violenței care își face încă simțită prezența în multe părți ale lumii și asigurării unor condiții de egalitate în viața socială. Astăzi femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție. 

 

24 februarie – Dragobetele, sărbătoarea dragostei

          Dragobetele este patronul dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești, fiind identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă. Dragobetele era o făptură mitică, tânăr, voinic, frumos și bun, de ziua lui organizându-se petreceri, deseori urmate de căsătorii. El este protectorul și aducătorul iubirii în casă și în suflet. 

 

 

 

21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne

          Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește în fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul, conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii. Data de 21 februarie semnifică ziua din 1952 în care au fost uciși de poliție studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne - bangali - ca una dintre limbile vorbite pe teritoriul statului Pakistan (ce cuprindea pe atunci statul Bangladesh).
          Anul 2008 a fost proclamat Anul Internațional al Limbilor deoarece, potrivit statisticilor oficiale, astăzi mai mult de jumătate dintre cele 7000 de limbi vorbite în lume sunt pe cale de dispariţie.

 

 

15 ianuarie – Ziua Culturii Române și aniversarea zilei de naștere a lui Eminescu

(Articolul conține câteva date referitoare la Ziua Culturii Române, bancuri și câteva videoclipuri legate de această temă.) 

             Ziua Culturii Naționale este ziua în care celebrăm un mare creator, dar și ziua de reflecție asupra culturii române, a proiectelor culturale de interes național. Se sărbătorește atât în România (din 2010), cât și în Republica Moldova (din 2013). 
          Mihai Eminescu, „Omul deplin al culturii Române… o conştiinţă de cultură deschisă către tot” (așa cum îl numea Constantin Noica), „ar fi meritat un Nobel pentru literatură, dar acest premiu nu se acordă postum”, afirma Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române, care a militat pentru declararea zilei de 15 ianuarie drept Ziua Culturii Naţionale.

 

1 decembrie – Ziua Națională a României

(Articolul conține câteva date referitoare la Ziua Naţională a Românilor, aforisme și bancuri legate de această sărbătoare.)

          Ziua Națională a României a fost, de-a lungul timpului, sărbătorită în data de:
- 10 mai, între 1866-1947, în amintirea zilei în care Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite;
- 23 august, între 1948-1989, pentru a marca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944;
- 1 decembrie, din 1990 și până în prezent, pentru a marca proclamarea unirii Transilavaniei şi a Banatului cu Regatul României. 
... Aflaţi mai multe »

 

 

19 noiembrie - Ziua Internațională a Bărbatului

          Ziua Internaţională a Bărbatului a fost stabilită în 1999, în prezent sărbătorindu-se în peste 60 de ţări. Ea nu este destinată să concureze ziua internațională a femeii, ci își dorește să promoveze modele masculine pozitive care trăiesc vieți decente, oneste, nu doar vedetele promovate de regulă de mass media, evidențiind totodată contribuţia pozitivă a bărbaţilor în societate, familie, îngrijirea copilului şi în mediul înconjurător. 
          Așadar, doamnelor, să profităm de această zi și să urăm numai bine bărbaților din viața noastră!
         Iată mai jos câteva aforisme legate de bărbați...:
* Înainte de căsătorie, o femeie trebuie să facă dragoste cu un bărbat pentru a-l ține lângă ea. După cununie, ea trebuie să îl țină lângă ea, pentru a putea să facă dragoste cu el. (Marilyn Monroe)
* Bărbatul e stâlpul casei. (proverb românesc)
* De ziua bărbaţilor tot la femei ne gândim. (Ștefan Munteanu) 
...  Aflaţi mai multe »

 

 

17 noiembrie - Ziua Internațională a Studenților

(Articolul conține câteva date referitoare la Ziua Internaţională a Studenților și multe bancuri legate despre studenți și studenție!) 
          În 1941, Consiliul Internaţional al Studenţilor a declarat oficial ziua de 17 noiembrie ca fiind Ziua Internaţională a Studenţilor, în memoria celor nouă studenți ucişi în 1939 și a celor peste 1200 trimişi în lagăre de concentrare, după ce au demonstrat împotriva ocupaţiei naziste din Cehoslovacia.
          În 17 noiembrie 1973, revolta studenților greci din Atena a atins punctul culminant în momentul în care un tanc a dărâmat porțile Politehnicii blocate de studenți.

 

 

29 octombrie - Ziua Internațională a Internetului 

(Articolul conține câteva date referitoare la Ziua Internaţională a Internetului, aforisme și bancuri legate toate de tema de astăzi - INTERNETUL.)

          Pe 29 octombrie 1969 s-a reușit pentru prima dată transmiterea unui mesaj de la un calculator la altul. S-a încercat atunci transmiterea online a două cuvinte: log in, dar după primele trei litere conexiunea a picat. Începuse însă o revoluţie. În 1971 s-au pus bazele emailului, implementându-se un sistem de comunicare ce presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“.
          Ziua Internaţională a Internetului a fost stabilită în 1973. În 1977 s-a inventat modemul pentru PC, iar în 1990 au apărut WWW-ul, HTML-ul, HTTP-ul şi URL-ul. În 1991 a apărut prima pagină Web, pentru a explica ce este World Wide Web...  Aflaţi mai multe »

 

 

A doua zi de marți din octombrie - Ziua Europeană a Părinților

          Meseria de părinte este cea mai grea din lume și singura pentru care nu există pregătire, întrucât nimeni nu ne dă o diplomă care să ateste că știm suficient ca să putem crește un copil sănătos, fericit și dezvoltat armonios fizic și psihic; de aceea nu putem decât să ne străduim și să învățăm pas cu pas.
          Părinții trebuie să știe că “principiile” moștenite din moși-strămoși, din categoria: bătaia e ruptă din rai, copilul trebuie sărutat doar în somn sau: unde dă mama, crește! sunt profund greșite și nu reprezintă altceva decât abuzuri asupra copiilor, aceste comportamente lăsând urme grele, copilul având toate șansele să devină un adult cu probleme, violent la rândul său cu ceilalți copii, iar mai tâziu în cuplu și cu viitorii săi copii.
        Cât de mult se implică părinții, la ora actuală, în educația copiilor? Cum funcționează dialogul între generații sau între școală și familie? În prezent numărul familiilor despărțite, al familiilor cu dificultăți financiare, ca și numărul de copii (în prezent câteva zeci de mii) care au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate este mereu în creștere. Nemaivorbind de faptul că probleme de comunicare există și în familiile în care sunt prezenți ambii părinți! ...  Aflaţi mai multe »

 

 


1 octombrie - Ziua Internaţională a persoanelor în vârstă

(Articolul conține câteva date referitoare la ziua persoanelor în vârstă, aforisme și bancuri legate de această temă.)

          A fost declarată de către O.N.U. în 1990 și are rolul de a accentua respectul către cei în vârstă din toate țările lumii, întrucât cei care au trecut prin greutățile vieții au o enormă experiență și pot fi buni povățuitori pentru cei tineri; de aceea este absolut necesar să fim toleranți cu oamenii în etate.
          Speranța de viață la nivel mondial între 1950 și 2010 a crescut de la 46 la 68 de ani și se estimează că va crește la 81 de ani până la sfârșitul secolului. Până în 2050, se preconizează că numărul celor peste 60 de ani va fi mai mare decât numărul copiilor! Aceasta înseamnă că în UE, unde în prezent există patru persoane de vârstă activă pentru fiecare persoană cu vârsta de minimum 65 de ani, se va ajunge în mai puțin de 40 de ani, la un raport de două persoane de vârstă activă pentru fiecare persoană cu vârsta de minimum 65 de ani... Aflaţi mai multe »

  

 

29 septembrie - Ziua Internațională a Inimii

(Articolul conține câteva date referitoare la ziua inimii, aforisme, bancuri și o melodie legate de tema de astăzi - INIMA.)

          Ziua Internaţională a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, la iniţiativa World Heart Organisation, cu scopul de a informa și sensibiliza populaţia cu privire la principala cauză de deces: bolile cardiovasculare (la nivel mondial 17,3 milioane decese anual, reprezentând aproape jumătate din decesele din Europa). Principalii factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt: tensiunea arterială înaltă, supraponderabilitatea, nivelul înalt al colesterolului seric, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul...  Aflaţi mai multe »

21 septembrie - Ziua Internaţională a Păcii

          Această zi a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, fiind dedicată păcii, nonviolenței și armistițiului, precum și memoriei celor omorâţi în conflicte şi supravieţuitorilor acestora, rămaşi cu sechele în suflet. Astăzi, când lumea este lovită de atentate, conflicte, atacuri cibernetice, pacea şi dreptul fiecărui cetățean la pace sunt mai necesare ca oricând. 
         Pentru a inaugura ziua, „Clopotul Păcii” este sunat la sediul ONU din New York. Clopotul este turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu excepția Africii și a fost un cadou de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia, ca „un memento al costului uman în război”. Pe inscripția de pe o parte se poate citi, „Trăiască pacea absolută în lume”.
          Simboluri ale păcii au fost și sunt, în lume: porumbelul alb cu ramura de măslin (folosit de mii de ani), steagul alb (folosit pentru prima dată în China, în timpul dinastiei Han), pipa păcii (fumată în America de Nord la încheierea unui conflict), 1000 de cocori (folosit încă din antichitate de către japonezi)...  Aflaţi mai multe »

 

 

15 septembrie - Ziua Internaţională a Democraţiei

(Articolul conține câteva date referitoare la sărbătorirea zilei democrației, aforisme și bancuri legate de tema de astăzi, DEMOCRAȚIA.) 

          În anul 2008, Adunarea Generală O.N.U. a stabilit ca data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Democraţiei, întrucât în 15 septembrie 1997 a fost adoptată Declaraţia Universală privind Democraţia. Motivul pentru care se sărbătorește această zi este faptul că, deşi democraţiile sunt caracterizate de valori comune, nu există un model unic al democraţiei, dar și pentru a spori interesul lumii asupra acestei forme de guvernământ.
         Democrația este o valoare universală care se bazează pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și alege sistemele politic, economic, social și cultural; este un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate...  Aflaţi mai multe »

 

 

13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

(Articolul conține câteva date referitoare la sărbătorirea zilei pompierilor, aforisme, bancuri și o melodie, legate toate de tema de astăzi, POMPIERII.) 

          Dealul Spirii este cunoscut în prezent ca fiind amplasamentul Palatului Parlamentului; totuși, acest loc are o istorie ce nu este legată doar de această construcție.
       Aniversarea Zilei Pompierilor din România la 13 Septembrie ofera deosebitul prilej de a readuce în memorie faptele eroice ale bravilor ostasi pompieri care, în anul 1848, deşi în inferioritate numericã, prin cutezanţã şi jerfã s-au opus cu înverşunare, prin forţa armelor, invadatorilor otomani veniţi sã înăbuşe mişcarea Revoluţionarã din 1848, punând mai presus decât propria viaţã apãrarea Revoluţiei şi a ideii naţionale. Chiar dacã a fost înãbuşitã,
... Aflaţi mai multe »

 

 

9 septembrie – Ziua Internaţională a Frumuseții

(Articolul conține câteva date referitoare la sărbătorirea zilei frumuseții, aforisme, bancuri și o melodie, legate toate de tema de astăzi, FRUMUSEȚEA.) 

          Începând din 1995, la inițiativa Comitetului Internațional al Esteticii și Cosmeticii (SIDESKO), se sărbătorește Ziua mondială a frumuseții, zi dedicată iubitorilor de frumos, în special esteticienilor, stiliștilor, designerilor, instructorilor de fitness și a tuturor celor ce lucrează în domeniul înfrumusețării. Astăzi frumusețea nu e percepută ca fiind neapărat ceva cu care te naști, ci rezultatul unei griji și atenții sporite asupra propriei imagini. Frumusețe înseamnă armonie: curățenie, informare, îngrijire, sănătate, un mod sănătos de viață și atitudine.
        Chiar dacă se spune ca frumusețea vine din interior, se acordă o mare importanță și exteriorului, constatându-se o creștere a numărului de femei care iau cu asalt saloanele de înfrumusețare ce oferă pachete întregi de solar, manichiură, pedichiură sau masaj. Și mai nou, nici bărbații nu se lasă mai prejos, numărul celor care se îngrijesc de aspectul exterior fiind și el în creștere. Știți cum se spune: frumuseţea nu are vârstă, dar are nevoie de atenţie! 
... Aflaţi mai multe »

 

 

8 septembrie - Ziua Internaţională pentru Alfabetizare

(Articolul conține câteva date legate de sărbătorirea zilei alfabetizării, aforisme, proverbe, legi ale lui Murphy și bancuri legate de alfabetizare.) 


          În 1965, UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) a iniţiat "Ziua Internaţională a Alfabetizării", marcată în fiecare an la 8 septembrie. Anul acesta se împlinește, deci, o jumătate de secol de când se sărbătorește această zi, încercându-se reducerea numărului de analfabeți.
        Alfabetizarea este una dintre cele mai mari realizări ale omenirii, dar cu toate acestea, în 11 ţări, mai mult de 50% din adulţi sunt analfabeţi; este vorba de: Benin, Burkina Faso, Ciad, Etiopia, Gambia, Guineea, Haiti, Mali, Niger, Senegal și Sierra Leone.
           România se află pe locul 56 în lume, cu o rată a alfabetizării de 97,6%. Totuși, dintre ţările membre ale Uniunii Europene, doar Grecia (cu o rată de 97,1%) şi Portugalia (94,9%) se află în urma României...  Aflaţi mai multe »

 

 

31 august – Ziua Limbii Române

          În România, Ziua limbii române se sărbătorește din 2013, la aceeași dată cu Limba Noastră cea română, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990. 
          La 27 august 1989, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională, la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii), unde se cere declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM și trecerea la grafia latină. După intense dezbateri cu oponenții din Sovietul Suprem, deputații românofoni reușesc să impună limba română ca limbă de stat și adoptarea alfabetului latin, iar pe 31 august se votează cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.

           Din 1994 o parte din poezia „Limba noastră” scrisă de Alexei Mateevici, reorganizată sub forma a cinci strofe de câte patru versuri, a fost aleasă ca imn naţional al Republicii Moldova. Poezia este un elogiu adus limbii române şi un îndemn pentru preţuirea ei...  Aflaţi mai multe »

12 august - Ziua Internaţională a Tineretului


          [Articolul cuprinde câteva cuvinte despre Ziua Internațională a Tineretului, apoi citate, bancuri și melodii despre tineri și tinerețe.]
 
        12 august a fost declarată Ziua Internațională a Tineretului de către Adunarea Generală a ONU în 1999.

         În 2007, tinerii repr ezentau 25% din populația aptă de muncă, dar în același timp 40% dintre șomeri. Pe de alta parte, tinerii se luptă și cu salarii foarte mici și nesiguranță la locul de muncă. În 2015, tema propusă pentru Z. I. T. este Angajamentul civic al tinerilor.
          Ce este tinerețea? Este o stare de spirit ce dorești să nu se mai termine; este perioada în care simți că bătrânețea e departe și nu te va ajunge niciodată, tu având o imunitate în ceea ce privește bătrânețea, bolile și chiar moartea...  Aflaţi mai multe »





Sursa foto:  internet   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu