duminică, 6 septembrie 2015

Viața ca o oglindă

          Mi-a plăcut o epigramă intitulată “Oglinda”, care spunea: “Scumpă nu-i nici pe departe/ O găseşti la tot românul/ Şi-are mare calitate/ Că nu-şi laudă stăpânul” (Laurian Ionică). 
          Ei bine, gândește-te că viața este ca o oglindă: dacă o privești zâmbind, îți va zâmbi și ea; dacă o vei privi cu o față tristă sau gânditoare, îți va întoarce aceeași stare de spirit și vei reuși doar să te adâncești în acea stare neplăcută. Dacă îți vei aminti acest lucru data viitoare când te vei privi în oglindă, încearcă acest experiment: dacă ai o stare de spirit negativă, schimbă-ți mina, look-ul; să vedem: așa este cum spuneam? Încearcă să zâmbești, chiar dacă îți va fi greu la început, chiar dacă inițial va fi un zâmbet forțat; după câteva clipe, vei constata că devine din ce în ce mai ușor, până când, privindu-ți în oglindă chipul zâmbitor, vei rezona cu acesta și vei scăpa de starea negativă care te chinuia. Și dacă vei continua să zâmbești și să te gândești la lucruri frumoase, nu numai că vei scăpa complet de acea stare proastă, dar, privind în urmă, te vei întreba de ce a trebuit să gândești altfel și să-ți creezi singur o asemenea stare negativă?! Ia să faceți o “probă” după ce citiți asta, să vedem, am sau nu dreptate? 

          Sigur, este valabil și reversul acestei situații: dacă ne strâmbăm, ne încruntăm și ne schimonosim, oglinda ne va arăta exact aceeași figură, fără a căuta să o înfrumusețeze. Poate în societate ai căutat să nu se vadă îngrijorarea de pe chipul tău, dar ajuns în fața oglinzii n-o vei mai putea ascunde! Pe alții poate că îi poți păcăli, dar nu și oglinda! 
          Oglinda este cel mai sincer prieten pe care-l putem avea: niciodată nu va interpreta vreun sentiment, vreo stare de spirit ori vreo grimasă: ne va arăta același lucru, indiferent dacă ne va plăcea sau nu. Învață să-ți faci prietenă oglinda în care te privești, procedând precum pionul care se vede rege în oglindă, chiar dacă doar regele deciziilor și al vieții sale. N-ai vrea să fii în situația inversă: a regelui care se vede un pion în jocul sorții! 
          “Cine reflectă mai bine chipul omului: fotograful, oglinda sau pictorul?” se-ntreba Picasso... Păi să ne gândim: un fotograf poate să scoată în evidență sau poate ascunde niște trăsături ale unei persoane, așezând-o într-o anumită poziție ori într-o anumită lumină. Un pictor oferă privitorului viziunea sa asupra unei persoane, care poate fi mai apropiată sau mai îndepărtată de realitate. Doar oglinda este cea care arată cel mai corect chipul omului, fără a-l arăta mai urât ori mai frumos decât este în realitate.
          Îți doresc ca în fiecare zi din oglindă să îți zâmbească un chip fericit! 

          Iată și câteva citate despre oglindă: 
Prietenii noştri sunt oglinda sufletului nostru. Prin ei ne admirăm pe noi şi ne fălim la alţii. (Iosif M. Cristian
Faţa este oglinda sufletului. (proverb suedez
Orice bărbat, oricât de nepăsător ar fi el în ce privește farmecul înfățișării lui, are în anumite clipe un schimb de păreri mut și un semn de înțeleger cu oglinda, de a cărei conversație se desparte aproape întotdeauna foarte mulțumit. (Alexandre Dumas
Sălbaticii din America schimbau aurul și mărgăritarele pentru cioburile de oglindă din Europa. Așa fac și copiii, și mulți dintre noi rămân copii totă viața. (Titu Maiorescu
Oglinda este cea mai bună prietenă a mea, niciodată când am plâns nu a râs de mine. (Charlie Chaplin


          Și, ca să zâmbim puțin, iată mai departe un banc și câteva perle de la bac despre oglindă: 

Un tip se trezește cu o mahmureală groaznică. Merge la baie și, privindu-și fața umflată și mototolită și ochii bulbucați spune: 
– Păi cum să nu bei cu fața asta??? 

Perle bac 2012 - Oglinda 
„Posesia unei oglinzi frumoase este foarte importantă în viaţa unui om.” 
„Idealul unui om şi toate dorinţele sale trebuiesc concentrate spre achiziţionarea unei oglinzi stabile şi bune.” 
„Nici un om nu trebuie să treacă prin viaţă fără a avea în folosinţă măcar o oglindă bună.” 
„Oglinda trebuie să fie nelipsită din garderoba oricărui idealist.” 
„Când te uiţi în oglindă, te vezi pe tine, dar uneori mai vezi şi alte lucruri, mobila.” 
„Vampirii nu au reflexie în oglindă, deci, conform acestui citat, nu pot fi idealişti.” 
„A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă şi a avea o oglindă înseamnă a avea un ideal. Niciodată o desincronizare.” 
„Oglindă, oglinjoară, încotro merge aceasta ţară? Oglindă, Oglinjoară, nu mai bine plecăm toţi afară?” 
„Nu sunt de acord cu acest citat, deoarece Nichita era femeie şi se uita mult în oglindă.” 
„Se ştie că femeilor le place să se uite în oglindă, de aceea Nichita ne îndeamnă idealurile spre achiziţia unui astfel de instrument reflectorizant.” 
„Personal nu este de acord cu acest citat, deoarece nu sunt femeie ca Nichita să stau să mă cochetez, aranjez şi fardez în oglindă ca o matrahulă.” 
„Trebuie să ne privim atent în oglindă şi să ne întrebăm: Oglindă, oglinjoară, trec şi eu bacul în această vară?” 

          Picturi sau reflexii în oglindă? Să privim câteva fotografii ale lui Daniel Kukla: 


         Iată ce înseamnă să-ți placă oglinda: în Norvegia, casa aceasta din copac a fost construită numai din oglinzi: 




 DIANA ABRUDAN - La oglinda

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu