luni, 21 septembrie 2015

21 septembrie - Ziua Internaţională a Păcii

          Această zi a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, fiind dedicată păcii, nonviolenței și armistițiului, precum și memoriei celor omorâţi în conflicte şi supravieţuitorilor acestora, rămaşi cu sechele în suflet. Astăzi, când lumea este lovită de atentate, conflicte, atacuri cibernetice, pacea şi dreptul fiecărui cetățean la pace sunt mai necesare ca oricând. 
          Pentru a inaugura ziua, „Clopotul Păcii” este sunat la sediul ONU din New York. Clopotul este turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu excepția Africii și a fost un cadou de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia, ca „un memento al costului uman în război”. Pe inscripția de pe o parte se poate citi, „Trăiască pacea absolută în lume”.
          Simboluri ale păcii au fost și sunt, în lume: porumbelul alb cu ramura de măslin (folosit de mii de ani), steagul alb (folosit pentru prima dată în China, în timpul dinastiei Han), pipa păcii (fumată în America de Nord la încheierea unui conflict), 1000 de cocori (folosit încă din antichitate de către japonezi). 

          Ziua de 21 septembrie este o zi în care încetează conflictele armate, focurile şi violenţa, timp de 24 de ore. Deoarece toți avem nevoie să sărbătorim pacea în interiorul nostru, haideți să lăsăm să răsune clopotul păcii în inimile noastre în fiecare secundă de acum încolo; aceasta deoarece pacea interioară este primul pas spre pacea mondială. Haideți să facem în așa fel încât Pacea să dăinuie pe Pământ! 

          În continuare, câteva aforisme despre pace...: 
Pacea nu este absenţa războiului. Este o virtute, o dispoziţie spre bunăvoinţă, încredere, dreptate. Baruch Spinoza 
Pacea nu e orice bucurie, e bucuria calmă. Henri Lacordaire 
Pacea nu este o relaţie între naţiuni. Este o stare a minţii dată de liniştea sufletului. Jawaharlal Nehru 
Pacea este o stare în care frica de orice fel este necunoscută. John Buchan 
Pacea nu este absenţa conflictului, ci prezenţa alternativelor creative pentru a răspunde la conflict - alternative la reacţii pasive sau agresive, alternative la violenţă. Dorothy Thompson 
Pacea înseamnă curăţirea minţii, blândeţea sufletului, dulceaţa inimii, odihna vieţii, lungimea prieteniei şi soţia dragostei. Th. Gozzadini 



... și câteva bancuri despre pace

* O viață de familie se trăiește în pace foarte simplu, trebuie doar să învățăm să spunem: "Ai dreptate, draga mea!". 

* La poalele muntelui, un cioban cânta din fluier. Oile behăiau liniştite, iar câinele lătra din când în când. Dacă vă plictiseşte această atmosferă de pace, puteţi cu uşurinţă inversa rolurile; de exemplu: câinele cânta din fluier, oile lătrau din când în când, iar ciobanul behăia liniştit. 




* - Ileana m-a părăsit... 
  - Stai pe pace, omule. Ca ea mai găsești o sută! 
  - O sută?! O, Doamne, cu ce am greșit??? 

* Premiul Nobel pentru pace are trei câștigătoare! Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee și Tawakkul Karman au primit prestigioasa distincție pentru că și-au lăsat în pace soții o zi întreagă. 








Rihanna – World Peace: 

  




Surse:  
https://ro.wikipedia.org 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu