vineri, 3 iulie 2015

Greșeli în dragoste

          Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să îți fie frică să greșești (iar acest lucru e valabil și în general, în viață, nu doar în dragoste). Aceasta pentru că, fiindu-ți teamă să nu greșești, vei ajunge să nu faci nimic, niciodată. Dacă vei sta închis în colivia pe care singur ți-ai construit-o de teamă să nu suferi vreo dezamăgire în dragoste, atunci fii mulțumit: nu vei fi dezamăgit, însă nici nu vei ajunge vreodată să cunoști dragostea! Dacă nu vei întreprinde nimic pentru a căuta dragostea, atunci cum crezi că o vei putea găsi vreodată? 
          Ți-e teamă să nu suferi din dragoste? Ți-e teamă să nu greșești? Ei bine, vestea bună este că ai tot dreptul să faci greșeli: te-ai născut pentru a le face, așa încât mai bine oferă-ți șansa să greșești, oferind dragostea ta celor pe care îi apreciezi, decât evitând să iubești pentru a nu suferi. Sau, cum se mai spune: te-ai născut pentru a fi fericit, nu perfect! 

          Toți greșim în viață; Oscar Wilde spunea, în stilul său inconfundabil: „Experiența este numele pe care fiecare îl dă greșelilor sale”. Important, însă, este să nu stărui în greșelile pe care le faci și să cauți să înveți ceva din ele. Uită-te în urma ta și pune-ți întrebarea: dacă m-aș putea întoarce în timp, ce aș schimba? Unde am greșit și ce aș putea învăța din asta? Nu te gândi mereu că celălalt e de vină, că doar el a greșit, pentru că îți furi singur căciula! Ești convins(ă) că tu nu ai făcut nici o greșeală? Că te-ai purtat impecabil? Că ai făcut totul pentru a accepta ceea ce s-a întâmplat și a trece peste asta, pentru a ierta ori pentru a salva o relație? 

          Ascultă sfatul lui Jonathan Swift: “Să nu te jenezi niciodată să recunoști că ai greșit. Asta înseamnă că ai evoluat și că azi ești mai înțelept decât ieri”… Însă nu poți ajunge la înțelepciune decât conștientizându-ți greșelile. Retrage-te în colțul tău preferat, caută liniștea și întreabă-te unde ai greșit tu, nu unde a greșit celălalt! Nu vreau să spun aici să ne găsim vină doar nouă - nici vorbă! - ci să nu încercăm să acuzăm mereu doar pe cei din jurul nostru, să ne uităm și în grădina noastră, să vedem ce nu am făcut bine și ce am fi putut face, pentru a nu mai repeta aceleași greșeli. Asta pentru că toți ne pricepem să-i dojenim pe cei din jurul nostru, însă foarte puțini sunt cei care ne dăm seama când greșim noi înșine, nu-i așa?
           Să nu-ți pară rău niciodată pentru o relație nepotrivită din trecut; important este să înveți ceva din ea: ce să nu alegi în viitor, ce persoane să nu mai accepți în viața ta, ce să cauți la persoana care îți dorești să stea alaturi de tine, ce greșeli pe care le-ai făcut tu însuți să nu mai repeți în viitor. Extrage un folos din toate experiențele vieții, bune ori mai puțin bune! 
          Desigur, e bine să învățăm și din greșelile altora, pentru că viața e prea scurtă pentru a le face noi înșine pe toate. 
          Recapitulând ceea ce am spus până acum, ajungem la vorbele lui Alphonse Allais: “Un om trebuie să fie destul de mare ca să-și recunoască greșelile, suficient de deștept ca să învețe din ele și îndeajuns de tare ca să le îndrepte” . 



          Haideti să vedem la modul practic ce greșeli putem face în dragoste

* Dacă te însori o dată – e încercare, dacă te însori a doua oară – e greşeală, dacă te însori a treia oară – îţi meriţi soarta! 

* Vorbesc două prietene: 
- Ia zi fato, am auzit că ai fost la teatru cu amantul, ce a fost acolo? - A fost tragicomedie! 
- Cum adică? 
- Ne-am întâlnit cu soţul meu acolo… şi el tot cu amanta! 

* Un bărbat mai nepăsător avea obiceiul să uite aniversările soției și de căsătorie. S-a dus la un florar și și-a făcut un cont la el, i-a lăsat zilele și ocazia, pentru ca mereu să îi fie trimise soției flori, împreună cu mesajul: ‘De la soțul tău’. 
Totul merge bine, până într-o zi, când barbatul intră în casă. 
- Aa, ce flori frumoase! De la cine sunt? 

* Un ardelean, făcând o vizită în Bucureşti, nu găseşte loc la un hotel şi, disperat, apelează la o casă particulară unde răspunde o babă. 
- Maică, eu te cazez în casa mea, care este modestă. Uite, în camera asta dorm eu, iar în cealaltă Viţica mea. Te rog să alegi tu!
Ardeleanul, după o scurtă meditare, alege cu baba în cameră. Dimineaţă, plăteşte şi vrea să plece. Baba doreşte să-i servească un ceai şi zice: 
- Viţica, adu tu, mama, ceainicul! 
Intră în cameră o tipă superbă! Ea se recomandă: 
- Viţica! 
La care, ardeleanul îi sărută mâna şi zice: 
- Boul de Ionescu. 

* Soţul după o ceartă cu soţia: 
- Şi zici că în viaţa ta au existat mai mulţi bărbaţi care ţi-au cerut mâna? 
- Ohoo, muuulţi! 
- Aş fi dorit să te măriţi cu primul prost care a făcut-o! 
- Dar aşa am şi făcut! 





         Si, la final, sa ne relaxam ascultand greselile din dragoste puse pe note muzicale; am pus mai multe melodii, pentru ca fiecare sa aleaga functie de preferinte. 
         Se pare ca se fac destule greseli, am avut de unde alege :)

 Heart - Love Mistake:


Faydee - Mistakes (english/arabic love rnb): 




Diana Ross & Marvin Gaye - My Mistake (Was To Love You):

2 comentarii:

  1. Sfaturile altora nu funcţionează la tine. Dacă ar fi să funcţioneze sfaturile, toată lumea ar fi bogată şi fericită, pentru că toţi dau sfaturi – şi le dau gratuit. Cele mai bune răspunsuri le vei găsi întotdeauna în interiorul tău.

    citat din Marius Simion

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact despre asta vorbeam în articol: despre faptul că nu trebuie să ne fie teamă că putem greși și din această cauză să nu mai acționăm deloc. Dacă ar fi să ne luăm numai după sfaturi, am ajunge să nu mai facem nimic, tocmai de teamă să nu greșim. Însă acționând astfel, ajungem să nu mai trăim cu adevărat, să vegetăm. Cel mai bine ar fi să acționăm și, dacă la un moment dat am greșit, să nu ne fie teamă să ne recunoaștem greșeala, să învățăm ceva din această experiență, să încercăm să îndreptăm ceea ce se mai poate îndrepta și să mergem mai departe.

      Ștergere