luni, 2 martie 2015

Cat dureaza dragostea?

         Cat dureaza dragostea? Incercati sa intrebati asta pe strada sau in jurul vostru si veti fi uimiti cate variante veti auzi! Cate persoane, atatea variante… sau aproape. De ce spun aproape? Pentru ca, in cea mai mare parte, opiniile care se suprapun nu sunt opinii proprii, sunt spuse din auzite sau “din carti”. In rest, cei care isi exprima opinia personala gandesc in primul rand functie de experienta traita pana la momentul respectiv sau cel mult din ceea ce au vazut in imediata apropiere. 
         Frederic Beigbeder a scris o carte intitulata “Dragostea dureaza trei ani”, in care descrie si cum arata dragostea in acesti trei ani: “la început, este un an de pasiune, pe urmă, un an de tandreţe şi, în cele din urmă, un an de plictis”. Dar, in ultima pagina a cartii, autorul revine: "Sper ca titlul mincinos al acestei carti nu v-a exasperat din cale afara: binenteles ca dragostea nu dureaza trei ani. Sunt fericit ca m-am inselat." 
         Oricum, si ca sa dureze trei ani este necesar ca intre parteneri sa existe intelegere, respect, sprijin reciproc, altfel e posibil sa nu dureze nici macar atat. Pe de alta parte, daca intre parteneri exista toate acestea si, in plus, incredere, comunicare, impartasirea gandurilor si a sentimentelor intime, sustinere, apreciere, implicare in treburile domestice, atunci lucrurile pot sta cu totul altfel…    
      Dar am enumerat deja foarte multe, asa este? Si asta sperie: daca sunt necesare toate acestea, atunci ce sanse avem sa fim impreuna toata viata? Ei bine, vestea buna este ca sunt sanse, dar numai pentru cei care isi doresc acest lucru cu adevarat si nu doar sa zboare, de-a lungul vietii, “din floare in floare”. Sigur, trebuie sa avem intelepciunea sa vedem si putin mai departe de lungul nasului, caci, daca vom continua sa pretindem si dupa multi ani sa simtim aceiasi fluturasi in stomac ca in primele zile, atunci nu vom avea nici o sansa. Ca orice in lumea asta, si dragostea creste, se maturizeaza, se transforma odata cu trecerea timpului. Important e sa simtim pentru persoana de langa noi nevoia de a o ocroti, de a-i vrea binele, de a o face sa fie vesela, multumita de viata; daca persoana de langa noi va fi fericita, automat si noi vom fi fericiti alaturi de ea. Asta pentru ca formam un cuplu, pentru ca, daca cel de langa tine rade si e fericit, vei fi si tu fericit; daca cel de langa tine e trist, nervos, vesnic iritat si irascibil, automat si tu vei fi la fel. O stare de spirit se transmite foarte repede celor din jur, suntem adevarate “sugative” in acest sens. Si atunci, daca nu pentru altceva, macar pentru asta incearca sa faci in asa fel incat persoana care-ti sta alaturi sa fie multumita de viata si fericita, pentru a fi si tu la fel. 
       Monica Barladeanu spunea, odata: “Cât timp durează o mare iubire? Cât timp există chimie şi atracţie nebună între cei doi. Uneori o vară, alteori o viaţă.” E adevarat, trebuie sa existe acea atractie fizica intre parteneri, dar nu cred ca este suficient; daca nu exista sentimentele pe care le aminteam mai sus, doar atractia fizica nu este suficienta ca o iubire sa dureze. Si apoi, ce te faci daca sotul a facut burta dupa cativa ani sau sotia s-a ingrasat dupa o sarcina? Renunti la o relatie doar pentru ca cel/cea de langa tine nu mai are acelasi sex-appeal ca atunci cand v-ati cunoscut? In cazul acesta, cred ca nu partenerul/partenera ta e de vina, ci tu, pentru ca ti-ai dorit acea persoana doar pentru ca arata bine, eventual ca sa te poti lauda prietenilor ce grozav esti si ce ai reusit tu sa “castigi”. 

         Henri de Regnier spunea, cinic: “Iubirea este eternă cât timp durează”. Ei bine, depinde doar de noi sa o facem sa dureze, daca ne dorim acest lucru si daca luptam pentru asta. 
         Am citit odata o fraza care mi-a placut: “Exista dragoste pe termen lung, dar cine nu stie ca tot ce e frumos se imprastie ca apa?” E adevarat, dar asta se intampla doar daca partenerii nu lupta sa-si pastreze dragostea mereu tanara; pentru ca, e suficient ca doar unul dintre ei sa nu fie interesat in acest lucru, ca dragostea sa “se imprastie ca apa”. 
        



         Si, in final, cateva replici date de sot, sotiei, in diferite momente ale casniciei: 

Dupa 7 zile: Te iubesc! 
Dupa 7 luni: Sigur ca te iubesc. 
Dupa 7 ani: Daca nu te iubeam, de mult plecam, nu? 

Dupa 7 zile: Buna seara Iubito! 
Dupa 7 luni: Salut, ai avut o zi buna? 
Dupa 7 ani: Salut, a adus ceva curierul? 

Dupa 7 zile: Nu te deranja, vin eu! 
Dupa 7 luni: Vrei sa vin? 
Dupa 7 ani: Deci, sa vin? 

Dupa 7 zile: Draga mea, MAMA ta la telefon! 
Dupa 7 luni: Ridica receptorul, e pentru tine! 
Dupa 7 ani: TelefooOOOoonul, la naiba! 

Dupa 7 zile: M-am gandit ca un inel ti-ar face placere. 
Dupa 7 luni: Un vas e tot timpul util. 
Dupa 7 ani: Tine banii, cumpara ce-ti place! 

Dupa 7 zile: Nu e grav, nu cred ca pateaza. 
Dupa 7 luni: Fii mai atenta, te rog! 
Dupa 7 ani: La naiba, tare neindemanatica mai esti! 

Dupa 7 zile: Sunt absolut de acord cu tine! 
Dupa 7 luni: De data asta ai avut dreptate! 
Dupa 7 ani: Esti nebuna sau ce???! 

Dupa 7 zile: Mmm, miroase a ceva gustos! 
Dupa 7 luni: Ce avem la cina? 
Dupa 7 ani: Pffff, iarasi paste?? 

Dupa 7 zile: Iti sta foarte bine aceasta rochie! 
Dupa 7 luni: Iarasi o rochie noua? 
Dupa 7 ani: Cat costa rochia? 

Dupa 7 zile: Oupss… cred ca mi-ai stricat hard-discul calculatorului, draga mea… 
Dupa 7 luni: La naiba, puteai fi mai atenta, totusi! Ufff… 
Dupa 7 ani: Sa nu te mai vad niciodata in preajma calculatorului meu! 

Dupa 7 zile: Hm… ce parfum provocator! 
Dupa 7 luni: Se simte puternic colonia ta! 
Dupa 7 ani: La naiba, iar te-ai dat cu insecticid?! 

Dupa 7 zile: Draga mea, ti-am inchiriat filmul tau preferat. 
Dupa 7 luni: Esti sigura ca vrei sa vizionezi asta? 
Dupa 7 ani: Deci, in seara asta e fotbal si sa nu aud altceva!!! 

Dupa 7 zile: Ah nu, seara asta o petrecem in doi. 
Dupa 7 luni: Te deranjeaza daca Robert ramane la cina? 
Dupa 7 ani: In seara asta vin la masa zece prieteni, sunt toti tipi de gasca, ce naiba…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu