joi, 19 februarie 2015

Nevoia de dragoste

            Chiar daca o recunoastem sau nu, toti avem nevoie de dragoste… suntem facuti din dragoste, cu dragoste, pentru dragoste. Cum ar putea cineva sa se gandeasca la faptul ca e prea ghinionist ca sa o intalneasca? 
         Cred ca doar cei care s-au “programat” in mod deosebit sa nu-si gaseasca dragostea, nu au gasit-o! Pentru ca putini stiu ca suntem, pana la urma, suma gandurilor si nazuintelor noastre; daca ar sti cat de mult depindem de ceea ce gandim, cat de mult ne influenteaza viata si destinul gandurile si dorintele noastre, putini ar fi cei care si-ar plange in continuare de mila ca nu sunt in stare sa-si gaseasca sufletul pereche si… ar purcede la drum, cu indrazneala si aplomb, pentru a-l cauta. Si, ce credeti, care sunt sufletele care se vor gasi mai repede: cele care se cauta reciproc sau cele in care cautarea apartine unuia singur, chiar daca acesta din urma cauta cu mare asiduitate? 
         Am citit, odata, o declaratie foarte frumoasa de dragoste, care spunea: “Uneori am nevoie de dragoste, alteori de singuratate, uneori de zi, alteori de noapte, uneori de frig, alteori de caldura, dar intotdeauna am nevoie de tine”. Si, daca in tine am gasit dragostea, declar sus si tare, clar si raspicat, ca am nevoie de tine, acum si pentru totdeauna!!
        “Dragostea imatura spune ‘Te iubesc pentru ca am nevoie de tine’. Dragostea matura spune ‘Am nevoie de tine pentru ca te iubesc’.”  (Erich Fromm). Oare cati dintre noi suntem in prima situatie si cati suntem in cea de-a doua? Mi-e si teama sa ma gandesc… ne-am obisnuit sa tinem langa noi persoanele care ne plac, nu atat pentru dragostea pe care le-o purtam cat, mai ales, pentru ca avem nevoie de aceste persoane… Avem nevoie de ele pentru un motiv sau altul (sa ne facem buletin de Bucuresti, sa ne ajute intr-o problema importanta, pentru ca au o situatie materiala buna etc.) sau, pur si simplu, pentru ca ne e teama de singuratate si ne e teama sa ne intoarcem la ea daca renuntam la persoana de langa noi, gandind ca cine stie cand si daca vom mai gasi pe altcineva in loc! Pare ciudat, dar foarte multe persoane gandesc astfel, si de aceea accepta langa ele persoane pe care, daca nu ar fi frica de care vorbeam, nu le-ar accepta! 
         Cred ca atunci cand vor avea mai mult curaj si, in acelasi timp, o parere mai buna despre ele, aceste persoane vor reusi sa gaseasca fericirea. Poate ca nu au, inca, langa ele un prieten sau o prietena de suflet care sa le deschida ochii asupra acestui lucru… 
      Dar, sa lasam pesimismul si sa vedem cateva bancuri referitoare la nevoia de dragoste: 

* Ion si Maria s-au trezit de dimineata sa plece cu marfa la targ si sa prinda loc de taraba. Au incarcat caruta cu varza si castraveti si au plecat. Pe drum Maria zice: 
- Ioane opreste-un pic caruta, da-te jos si vin de ma tuca, ca nu mai pot! 
Opreste Ion, se da jos, o tuca pe Maria si pleaca iar la drum. Dupa 10 minute, Maria zice din nou: 
- Ioane, opreste caruta, da-te jos si vin de ma tuca, ca nu mai pot!... 
- Marie, da' nebuna mai esti! Nu mai prindem targul. 
- Hai repede Ioane, acu', acu', ca nu mai pot! 
Se da Ion jos si iar o tuca pe Maria. Dupa vreo 10 minute, Maria incepe: 
- Ah Ioaneee, ah, ah, ah, opreste caruta si vin repede de ma tuca, ca nu mai pot! 
 Ion, enervat: 
- Auzi, fa Marie.... ia da-te tu jos de pe castraveti si suie-te pe varza! 

 * In dimineata de dupa o noapte de amor, sotia frigida isi intreaba sotul: 
 - Ai mai stat mult aseara, iubitule? 

* Sotul vede in programul TV ca va fi superfinala la categoria supergrea la box profesionist, meciul secolului etc. A hotarat sa se pregateasca sa vada meciul: cumpara bere, cumpara alune, pune berea la rece, curata si prajeste alunele, se aseza comod in fotoliu gata sa priveasca meciul... Doar ce a inceput meciul si in secunda 7 K.O.! si lupta a luat sfarsit! Omul nostru n-apucase nici macar o gura de bere sa inghita! 
In acest moment sotia apare din bucatarie si cu sarcasm spune: 
- Ei! Acum ma intelegi si pe mine?! 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu