miercuri, 6 mai 2015

Prietenie sau dragoste?

           S-au spus atat de multe despre dragoste si despre prietenie si inca si mai multe despre legatura dintre ele, incat era inevitabil sa nu apara si contradictii… 
         “Prietenia este cu siguranta cel mai bun pansament pentru durerile provocate de dragoste”, spunea Jane Austen. Aceasta pentru ca unui prieten i te poti confesa, pe umarul lui poti plange, iti poate da sfaturi utile intrucat, nefiind implicat direct, vede lucrurile cu mai multa obiectivitate decat tine. Si daca acest prieten mai este si de sex opus, atunci parca tinzi sa iei si mai in serios sfaturile primite de la acesta, reusind sa afli, astfel, cum gandeste “tabara” cealalta. Si nu este putin lucru, pentru ca nu cred ca sunt multi cei care se pot lauda ca ii cunosc cu adevarat pe cei de sex opus. 
         Un prieten adevarat te poate ajuta sa treci peste o experienta neplacuta si te poate invata sa fii recunoscator pentru fiecare lucru bun din viata ta, inclusiv pentru momentele fericite petrecute alaturi de persoana pe care ai iubit-o odinioara. Te va ajuta sa treci peste momentele grele, umplandu-ti zilele cu activitati care stie deja ca iti fac placere, pentru a-ti schimba starea de melancolie in care simte ca te afunzi tot mai mult.          
         Cred ca Ella Wheeler Wilcox a gandit foarte bine relatia dintre dragoste si prietenie: “Orice dragoste care nu are la baza prietenia este ca un castel construit pe nisip”, si aceasta pentru ca nu putem iubi cu adevarat persoana de langa noi daca nu-i suntem si prieteni si nu incercam sa o intelegem si sa o privim in primul rand ca pe un/o prieten/a si apoi ca pe un/o iubit/a. De ce spun asta? Pentru ca, dupa un timp, cand dragostea isi mai pierde din intensitate, ea trebuie sa lase loc prieteniei, respectului reciproc, ajutorarii, altfel nu are nici o sansa sa treaca testul timpului.  
         


         

         Dragostea are multe lucruri in comun cu prietenia, dar ea are si ceva in plus: atractia fizica dintre cele doua persoane. Asa cum spunea si Antonio Gala: “Dragostea este prietenie cu momente erotice”...   
           Byron spunea ca “Prietenia este iubire fara aripi”. Cu alte cuvinte: ataseaza unei prietenii aripile dragostei si vei reusi sa transformi relatia de prietenie intr-una de dragoste. 
         Se mai spune si ca prietenia si dragostea sunt sentimente incompatibile, aceasta deoarece prietenia presupune sinceritate, in timp ce dragostea presupune mister. Unui prieten i te destainui si el ti se destainuie; intre prieteni adevarati nu exista minciuna ori ascunzisuri (ma refer aici la prieteni adevarati, de suflet, nu la cei “de pahar”). Intre indragostiti, insa, este recomandat sa ramana si putin mister; sigur, vorbesc despre misterul pe care il poti crea in jurul tau deliberat, incercand sa lasi loc unei vesnice curiozitati din partea celuilalt, care sa-i mentina atentia mereu treaza, sa-l incite si sa-l faca sa-si doreasca sa te cunoasca mai bine pe zi ce trece; prin faptul ca nu i te destainui in totalitate ii trezesti curiozitatea si mentii asupra ta o aureola de mister, fapt ce nu va duce niciodata la plictiseala si in cele din urma la indiferenta. Acesta este motivul, cred unii, pentru care intre doua persoane nu poate exista si prietenie si dragoste in acelasi timp: ori iti este prieten si il cunosti ca - vorba ceea - pe propriile buzunare, ori iti este iubit si atunci - pentru sanatatea si, mai ales, longevitatea relatiei - alegi sa mentii un pic de mister in jurul tau (si ma refer aici la mister, nu la minciuna ori ascunzisuri, a nu se face confuzie intre acestea!). 
         La final, cateva bancuri despre dragostea si prietenia dintre barbati si femei: 

* Un barbat poate fi fericit cu orice femeie, atat timp cat nu o iubeste. (Oscar Wilde

* Amor = cuvant cu 4 litere: doua vocale, doua consoane…. si doi proşti. 

* Pleaca sotul in alta camera cu mobilul in buzunar. Scoate mobilul si suna acasa pe fix. Sotia ridica receptorul. Sotul: 
- Scumpo, te iubesc... 
Apoi inchide. Se intoarce inapoi si intreaba: 
- Cine a sunat? 
- Nimeni... o prietena... 

* Trei tipe stau de vorba: 
Prima: 
- Sa vezi ce am gasit in buzunarele sotului meu aseara! Fotografii porno...  
- Si ce ai facut cu ele? 
- Nici nu am stat sa ma gandesc, le-am aruncat pe foc. 
A doua: 
- Asta nu-i nimic, eu am gasit in buzunarele sotului meu prezervative... 
- Si ce ai facut? Le-ai aruncat pe foc? 
- Ei as, le-am gaurit si le-am pus la loc. 
A treia..lesina.

 … important e sa stim cum sa-i alegem pe cei adevarati!!

3 comentarii:

  1. Dragostea e o loterie... Ai noroc sau n-ai... e simplu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca se poate numi chiar „loterie”... e drept ca nu poti cunoaste omul de la prima intalnire; cred ca trebuie sa tii ochii larg deschisi atunci cand alegi si pe jumatate inchisi dupa aceea. :)

      Ștergere
  2. Trebuie doar să spun această mărturie, numele meu este Mariah Carey, m-am căsătorit cu 9 ani în urmă fără nici un copil care să arate pentru asta, soțul meu m-a urât și soacra mea s-a purtat atât de rău, asta m-a frustrat, am venit Căutând ajutor online, apoi am văzut multe mărturii despre cum Dr Dawn acuna a ajutat mulți bărbați și femei, am contactat-o ​​imediat pe Whatsapp și i-am explicat situația mea, ea a promis că mă va ajuta și mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut totul perfect, la urma urmei, ea mi-a cerut să merg la spital o scrisoare de 1 lună și spre surprinderea mea am fost însărcinată în 1 săptămână, dar acum îi sunt atât de recunoscătoare pentru că am născut frumosul meu băiețel și eu și familia mea trăim în pace și fericire. acum, contactează-o pe Whatsapp. (+2348032246310)
    *Daca vrei sa ramai insarcinata
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    *Dacă vrei să vindeci vreo boală sau orice altceva.

    RăspundețiȘtergere