Cand ai un prieten/ o prietena de sex opus pe care il/ o stii de o viata si care vine intr-o zi sa-ti spuna ca doreste sa treaca aceasta prietenie la un alt nivel, ce crezi ca e mai bine: sa accepti sau sa-i dai de inteles ca e pacat sa se strice o prietenie asa veche, in conditiile in care nu se stie daca o relatie de dragoste intre voi va avea aceleasi sanse de reusita cate a avut relatia de prietenie? Sigur, sunt situatii si situatii, care tin de distanta dintre cei doi din punct de vedere geografic, de varsta, educatie, stare sociala ori materiala si multe altele, peste care intr-o relatie de prietenie este, poate, mai usor de trecut decat intr-o relatie de dragoste.
Majoritatea vor spune ca intr-o relatie de dragoste treci mai usor peste
multe obstacole si asa este; dar asta se intampla, de regula, la inceputul relatiei, pentru ca, odata cu trecerea timpului, niste diferente prea mari intre cei doi se vor face simtite. Daca intr-o prietenie le poti (de multe ori) depasi, in dragoste ele sunt mai greu de trecut, pentru ca asteptam si ne dorim o apropiere mult mai mare fata de persoana de care ne-am indragostit. Acesta poate fi, deci, un motiv destul de bun pentru a pastra aproape de noi un asemenea prieten.
multe obstacole si asa este; dar asta se intampla, de regula, la inceputul relatiei, pentru ca, odata cu trecerea timpului, niste diferente prea mari intre cei doi se vor face simtite. Daca intr-o prietenie le poti (de multe ori) depasi, in dragoste ele sunt mai greu de trecut, pentru ca asteptam si ne dorim o apropiere mult mai mare fata de persoana de care ne-am indragostit. Acesta poate fi, deci, un motiv destul de bun pentru a pastra aproape de noi un asemenea prieten.
E foarte greu de spus si, evident, fiecare caz in parte trebuie gandit in felul lui. In plus, trebuie sa iei in calcul si faptul ca un refuz, de exemplu, va fi primit intr-un anumit fel de catre prietenul tau timid, pe care il stii ca ar putea fi ranit foarte usor, si cu totul altfel de catre prietenul tau care are o experienta de viata considerabila si care poate sa treaca cu mult mai multa usurinta peste aceasta. Oricum ar fi, nu este o decizie usoara. Sigur, daca esti atat de norocos incat sa ai inca un prieten caruia i te poti confesa, poti cauta si acolo un raspuns, o solutie, o rezolvare… dar, oricum ar fi, decizia finala e a ta!
Charles Caleb Colton era de parere ca “Prietenia duce foarte des la dragoste; dar dragostea la prietenie – niciodata”. Si aici sunt situatii si situatii. Sa luam primul caz: “prietenia duce foarte des la dragoste” (pe al doilea il vom analiza in alt articol). Asa cum aratam mai sus, nu intotdeauna prietenii sunt de acord sa transforme astfel relatia lor si, in caz de esec, sa sufere o dubla pierdere: atat a unui iubit, cat si a unui prieten; pe de alta parte, nefiind explorata pana acum latura sentimentala intre cei doi, acestia nu au de unde sa stie daca exista intre ei acea “chimie”, acea pasiune absolut necesara intr-o poveste de dragoste sau daca intre ei nu exista decat sentimente de frate si sora (si asta mai ales intre prieteni vechi, din copilarie)… relatia dintre ei se va schimba radical, dar nu poate spune niciunul, in acest moment, daca intr-un sens bun sau… mai putin bun.
Reymond E. Feist spunea: “Unele iubiri vin pe neaşteptate ca briza dinspre mare, iar altele cresc din sămânţa prieteniei…” Sigur, daca doi prieteni ajung sa devina iubiti, in acel moment ei au deja in comun o multime de lucruri si pasiuni, au deja multa incredere unul in celalalt si stiu la ce sa se astepte de la persoana de langa ei. Cunoscandu-se foarte bine, ei nu pornesc de la zero in construirea relatiei, dar nici nu vor mai trai acea explorare initiala a persoanei de langa ei, care are, desigur, farmecul ei…
Apoi, mai sunt situatii in care prietenia a inceput, fara ca unul dintre ei sa o stie, chiar cu un motiv ascuns: imi place de X si voi intra in viata sa ca prieten/a, pentru a o/il face sa ma cunoasca, sa ma placa si apoi sa ma iubeasca.
Sigur, aceasta dorinta de “mai mult” poate duce, in cazuri fericite, la castigarea dragostei si din partea celui care initial nu privise relatia din acest punct de vedere; ea, insa, poate avea si consecinte neplacute, in sensul ca celalalt, nevrand sa transforme relatia de prietenie intr-una de dragoste, vazand ca totul a luat o intorsatura la care nu se astepta, sa renunte inclusiv la relatia de prietenie, fiind de parere ca, de aici inainte, nu-si va mai putea privi niciodata prietenul/ prietena cu aceeasi ochi ca inainte, stiind acum ce sentimente nutreste fata de ea/el. Dar trebuie sa mai si riscam in viata, mai ales in momentele in care simtim ca de asta depinde fericirea noastra…
Dar, sa vedem si ce inteleg altii prin prietenia si dragostea dintre doua persoane:
* Prieten/ prietena = persoana pe care o cunosti si ale carei defecte te fac sa nu te simti atras fizic de ea.
* Prieten = persoana care are acel „nu stiu ce” care elimina orice dorinta de a te culca cu el (ea).
* Atractie = cand asociezi apetitul sexual cu o persoana anume.
* Exista 3 lucruri importante in viata: dragostea, secretul si prietenia.
Deci faceti dragoste, pastrati secretul si ramaneti prieteni.
* Sotul ii spune, oftand, sotiei:
- Increderea este totul intr-o relatie fericita. Uite, am sa-ti spun ceva ce ma roade de mult timp: acum un an, cand ne-am certat si nu ne-am mai vorbit o perioada, m-am vazut in secret cu un psihiatru....
- Am sa-ti dezvalui si eu ceva, iubitule, spuse sotia... Si eu m-am vazut in secret... cu instalatorul... si cu postasul...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu