marți, 19 mai 2015

Transformarea dragostei in prietenie – adevar sau legenda?

         Foarte multi dintre noi ne-am pus aceasta intrebare: e posibil ca, dupa incheierea unei relatii de dragoste, sa urmeze o prietenie adevarata, sincera? Raspunsul depinde de foarte multi factori; o relatie de dragoste se poate transforma in prietenie, in indiferenta sau chiar in ura… Poti sa te indepartezi de cel care ti-a fost alaturi la bine si la greu privind cu regret in urma, constientizand ca dragostea s-a incheiat treptat, sau poti sa pleci in fuga de langa persoana care te-a dezamagit asa cum nu ai crezut o clipa macar ca o poate face. Desigur, trairea uneia sau alteia dintre aceste situatii depinde in primul rand de motivul despartirii. 
         Astfel, e posibil ca sentimentul de dragoste sa se transforme intr-unul de prietenie daca treptat dragostea ambilor parteneri s-a stins si in timp s-a instalat o raceala in cuplu (caz in care despartirea apare, mai degraba, ca o dezlegare decat ca o nenorocire). Desigur ca doua persoane
educate ajunse in aceasta situatie nu trebuie sa lase sa se manifeste sentimente inferioare, ele putand in continuare sa se sprijine reciproc cu sfaturi (mai ales ca se cunosc foarte bine si stiu ce ii place si ce nu persoanei care le-a stat alaturi)… pana la urma, ei trebuie sa se separe doar de lucrurile si situatiile asupra carora nu s-au inteles, nu si de cele asupra carora au fost de acord. Asa incat, in amintirea a ceea ce a fost frumos in viata lor, pot sa il ajute pe celalalt cu niste sfaturi de viata si nu numai… 
         In articolul anterior (“Trecerea de la prietenie la dragoste”) comentam prima situatie din cele doua expuse de Charles Caleb Colton: “Prietenia duce foarte des la dragoste; dar dragostea la prietenie – niciodata”. In cel de-al doilea caz (dragostea nu poate duce niciodata la prietenie) este, de asemenea, discutabil. Nu ati fost niciodata in situatia in care, dupa ce ati rupt o relatie de dragoste, v-ati promis sa ramaneti prieteni? Cred ca, daca cele doua persoane sunt oameni “cu capul pe umeri”, adica nu sunt genul care trec cu usurinta de la dragoste la ura, ele ar putea sa incheie o poveste de dragoste si sa inceapa o relatie de prietenie. Asta, bineinteles, daca nu au fost probleme urate, peste care sa fie foarte greu de trecut. In afara de asta, este necesar ca dragostea ambilor parteneri sa fi disparut, pentru ca, atata vreme cat unul dintre cei doi inca simte atractie fata de celalalt, prietenia nu isi va putea face aparitia. 
         Sigur, mai este si situatia in care intre cei doi apare sentimentul de indiferenta. Cred ca toata lumea e de acord ca indiferenta este unul dintre sentimentele care omoara dragostea. Problema este ca nu ne dam seama cand se instaleaza, iar cand realizam acest lucru, de regula este prea tarziu: foarte putini mai gasesc forta sa lupte pentru a readuce dragostea. In timp, indiferenta aduce cu ea lipsa de comunicare si inchiderea fata de persoana de langa noi. Si atunci nu mai ramane decat sa renuntam la dragostea pentru care, altadata, am luptat. Ori, odata aparuta indiferenta, a disparut si sentimentul de prietenie intre cei doi, lasand loc unei mari taceri. 
         O a treia si cea mai putin dorita situatie este cea in care relatia de dragoste se rupe in urma tradarii unuia dintre parteneri. Daca inseli increderea celuilalt, nu te astepta ca acesta sa mai nutreasca sentimente de prietenie fata de tine; se poate instala chiar ura intre cei doi. Sigur, de dorit ar fi sa constientizam ca nimeni nu ne apartine si sa lasam sa plece pe cel/cea care ne-a inselat increderea, fara a nutri asemenea sentimente de ura; dar cati o pot face? Suntem atat de dezamagiti incat, cel putin la inceput, nu ne putem impiedica aceste sentimente. Dar viata merge mai departe si cred ca ideal ar fi sa luam ceea ce s-a intamplat ca pe o lectie din partea vietii si sa ne gandim ca nimic nu este intamplator aici… nu se stie cand, cum si cu cine am gresit si noi odinioara si acum avem parte de aceasta lectie. Putem sa incercam sa invatam ceva de aici: cum sa nu ne comportam, cum sa alegem alta data, ce sa urmarim in comportamentul nostru si al persoanei de langa noi; sa nu mai cautam alti vinovati, ci sa privim si in interiorul nostru, pentru a face ordine in primul rand acolo.   
         
         Stiti cum se spune: viața e o chestie interesantă: un cuvânt spus în fața altarului - și ești însurat; un cuvânt spus în somn - și ești divorțat.  

* Un tip îsi revine dintr-o coma profunda de 7 luni. În tot acest timp, sotia lui a stat zilnic langa patul lui. La cateva zile dupa ce si-a revenit, îsi cheama sotia: 
- Draga mea, ai fost alaturi de mine în toate nenorocirile prin care am trecut: cand am fost concediat, m-ai sprijinit enorm; cand afacerea mea a dat faliment, ai fost langa mine; cand am fost impuscat, ai stat alaturi de mine; cand ne-am pierdut casa, ai fost tot langa mine; cand sanatatea mea s-a subrezit, m-ai sprijinit permanent. Stii ceva? 
- Ce sa stiu, dragul meu? întreaba ea zambitoare. 
- Cred ca îmi porti ghinion! 

* Un indian navajo statea langa un agent de vanzari pe o banca in parc… intre ei se afla o punga mare de hartie… indianul fixa de ceva timp punga de hartie. 
- Vrei sa stii ce e in punga? intreaba agentul de vanzari. 
Indianul dadu afirmativ din cap. 
- E o sticla de vin, am luat-o pentru nevasta-mea. 
Indianul tacu o vreme, apoi zise, dand afirmativ din cap de mai multe ori: 
- Bun schimb ai facut…! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu